Generelt om Odder Museum

Lokalhistorisk museum i smukke historiske omgivelser

Museum i et enestående kulturmiljø

Odder Museum er beliggende midt i Odder by på et skønt grønt kulturmiljø omkring mølledammen og den gamle Odder Vand- og Dampmølle. Museet råder her over tre historiske bygninger; møllen, stuehuset og stalden samt administrationsbygning og 400 m2 moderne udstillingsbygninger, der er smukt arkitektonisk integreret i helheden.

Fokus på lokal kulturhistorie

På Odder Museum vises udstillinger med temaer relateret til den lokale kulturhistorie. Du kan også se vores flotte jagtudstilling, der fortæller om jagtens historie i Danmark og i lokalområdet. Et besøg i Odder Vand- og Dampmølle er selvfølgelig en vigtig del af oplevelsen. Møllen fremstår, som da produktionen stoppede i 1955, fuld af herlig mekanik og maskineri.

Særudstillinger

Museet har et skiftende og varieret program af særudstillinger med både lokalhistoriske temaer og lejlighedsvise kunstudstillinger. Odder Museum har en lang tradition for at samarbejde med egnens mange anerkendte lokale kunstnere.

Aktiviteter inde og ude

Odder Museum er kendt for sit omfattende program af aktiviteter og begivenheder, blandt andet i regi af museets populære naturvejlederordning. En stor del af aktiviteterne foregår udenfor museets fire vægge. Vi synes, det er vigtigt at komme ud i det fri – derud, hvor historiens spor er synlige i landskab og kulturmiljø. Formidlingen må gerne være en del af en oplevelse og have et element af fysisk aktivitet. Det kan foregå til lands som for eksempel vandre- eller cykelture, eller til vands med museets kajakker.

Butik & Café

I billetsalget i den gamle vandmølle finder du Odder Museums butik, som har egnens største udvalg af lokalhistoriske bøger og en række fine lokale varer. Her er der også mulighed for at købe en god kop kaffe serveret i Madam Blå kander og med et stykke kringle fra Fru Møllers Mølleri. Om sommeren kan publikum nyde kaffen udendørs i vores dejlige historiske område.

Odder Lokalhistoriske Arkiv

På Odder Museum findes også Odder Lokalhistoriske Arkiv, hvis samlinger står til rådighed for publikum. I arkivets lokaler er der læsesal, lokalhistorisk bibliotek, arbejdsstationer med samlings-database og frivillige og ansatte, der kan hjælpe dig med konkrete undersøgelser. Arkivets samlinger udgør næsten en halv hylde-kilometer originale lokale dokumenter, arkivalier og billeder!