Odder Vand- og Dampmølle

Her kan publikum opleve tre etager fyldt med herlig mekanik og maskineri. Alt sammen fra en tid før elektronikken gjorde sit indtog i industrien.

Unik mølle fra 1883

Odder Vand- og Dampmølle fremstår som da produktionen stoppede i 1955, og møllen er en enestående repræsentant for sidste generation af danske kundemøller. Den er er bygget i 1883, og fra det tidspunkt og frem til lukningen var der voldsom udvikling i møllerierhvervet. Mange private kundemøller over hele landet måtte enten lukke eller modernisere og omstille sig til fagre nye tider og vilkår i handlen.

Modernisering og ombygning

På Odder Vand- og Dampmølle forsøgte man det sidste. Møllen blev moderniseret og ombygget af flere omgange, hvilket tydeligt afspejles i både bygningen og maskineriet. Her står de oprindelige stenkværne side om side med de senere valser og andet nyere maskineri. Dermed repræsenterer møllen meget fint en overgang fra håndværk til industri indenfor møllerierhvervet. Denne type mølle – kaldet halvhøjt mølleri – er nu meget sjælden og kun i Odder har offentligheden adgang til at komme indenfor.

Følg byggens vej 

Publikum kan opleve hele maskineriet og dets sindrige transportsystem, som automatisk bragte kornet fra en maskine til den næste. Er man let til bens, kan man følge byggens vej, fra den blev hejst op på kornloftet til den kunne sækkes i stueetagen som "Stærkoddergryn" – møllens signaturprodukt.

Møllen giver et fascinerende og autentisk indblik i en tidligere epokes produktionsmiljø og for den teknikinteresserede er der utroligt mange detaljer at fordybe sig i.