Møllerens Stuehus

Bjørnkærsættet

Møllerfamiliens flotte stuehus fra 1844

Huset er således knap 40 år ældre end selve Odder Vand- og Dampmølle. Det vidner om, at der har været møllerivirksomhed her på stedet langt tilbage i tiden - altså også længe før den spirende industrialisering, som den nuværende Odder Vand- og Dampmølle forbindes med. Den gamle mølle hed Sandager Mølle, og det var til den, stuehuset oprindeligt hørte. Møllens historie beskrives i en del af udstillingerne i stuehuset.

Bjørnkærsættet

I stuehuset kan publikum også opleve et af de største klenodier i museets samlinger, nemlig Bjørnkærsættet. Bjørnkærsættet er en stor samling meget specielle keramikstykker, som eksperter mener stammer fra et destillationsapparat fra slutningen af 1300-tallet. Sættet er unikt, hvilket gør det vanskeligt at sammenligne keramikken med lignende fund, men er det et destillationsapparat, som alt tyder på, så er det det ældste eksisterende af sin art i Skandinavien. Sættet blev fundet i resterne af en brønd under udgravningen af borgen Bjørnkær nær Hou. Meget tyder på, at det var kastet i brønden for at undgå, at teknologien skulle falde i fjendens hænder. I udstillingen ses også andre genstande fra borgene Bjørnkær og Kjærsgaard.

En del af stuehusets øvrige rum er indrettet som udstillingsrum. Blandt andet det gamle bryggers med tilstødende pigekammer og det karakteristiske stenbelagt gulv og åbne ildsted. Her er også en lille udstilling af fint lokalt køkkentøj fra middelalderen og frem til 1800-tallet. I to andre rum udstilles forskellige eksempler på ældre lokale bondemøbler, mens der på plancher formidles om Odderegnens historiske udvikling.