Møllen Maler

16 juni 2019 - 29. september 2019

Særudstilling om lokale møller og dansk mølleri

Møllen Maler er en udstilling om møllerne i Danmark, især dem i Hads Herred, hvor der i møllernes storhedstid, omkring år 1900, var 34 vind- og vandmøller i drift på samme tid!

Selvfølgelig handler det allermest om Odder Vand- og Dampmølle, tidligere kendt som Sandager Mølle. Herunder om de mennesker, som boede og arbejdede på møllen. Du vil for eksempel kunne høre, hvad møllersvend Karl Jensen fortalte om arbejdet i møllen i 1930erne og 1940erne, og hvad Møller Jeppesens døtre Else og Ingeborg berettede om livet på Møllevej i 1920erne og 1930erne.

Film og lyd

I udstillingen vises også små filmklip, hvor du blandt andet vil komme tættere på møllelauget og dets arbejde med maskinerne og det at genoplive et mølleprodukt - Stærkodder Byggrynd - som sidst blev fremstillet i 1954.

Du bliver meget klogere på, hvordan det sindrige mekaniske maskineri i Odder Vand- og Dampmølle egentlig fungerer. Og hvorfor møllen i Odder er noget helt særligt.

Mens du ser og lytter kan du slænge dig på en af udstillingens mange kornsække - de er nemlig sækkestole beregnet til formålet.

Prøv en skubbekværn fra stenalderen

Der skal være noget at røre ved og rive i for børn. De kan blandt andet prøve kræfter med en skubbekværn af den slags, som gennem flere tusind år blev brugt til at male mel her til lands, længe før møllernes tid. Du oplever på egen krop, at det faktisk er hård at lave korn om til mel. Der var en god grund til at opfinde møllerne!

De fire kornsorter

Endelig har vi et særligt tema om de fire kornsorter rug, hvede, havre og byg: Deres historie, forarbejdningen og de maskiner, man bruger samt alle de produkter, kornet ender med at blive til.

På vore breddegrader har korn gennem århundreder været livsgrundlag for mennesker og husdyr - og er det stadig. Men kornet skal forarbejdes før det kan bruges, og derfor har møllerne været en forudsætning for den kornbaserede livsform, der er grundlaget for vores historie.

Et eksperimentarium

Udstillingen er tænkt som lidt af et eksperimentarium. I de kommende måneder føjer vi nye ting til hen ad vejen. Vi vil nemlig afprøve forskellige formidlingsformer og virkemidler.

Det vil vi, fordi fordi vi planlægger at indrette et aktivitets- og formidlingsrum i selve møllen. Det flytter vi ind i sidst på året, når udstillingen tages ned.

Det skal nemlig være sådan, at det er sjovt, lærerigt og engagerende at besøge Odder Vand- og Dampmølle på museet – også på en stille onsdag, hvor hele møllelauget ikke er i arbejdstøjet.

Mere mølleri fremover

I det hele taget kan publikum se frem til, at der kommer mere mølleri, korn og aktiviteter på programmet.

Det vil allerede kunne ses allerede på sommerferieprogrammet, og museet samarbejder sammen med både vores frivillige og Odder Museums- og Arkivforening om at udvikle nye typer arrangementer indenfor dette tema.