Grænsen er nået - Plakater

fra lørdag den 20. juni 2020

Grænsen er nået
– Afstemningsplakater fra grænselandet 1920

Det er med stor, stor glæde, at vi nu kan åbne en ny udstilling på Odder Museum – efter næsten 3 måneders nedlukning. Udstillingen kan ses fra lørdag den 20. juni 2020.


Udstillingens tema er Genforeningen, der fandt sted for 100 år siden, og hvor Slesvig blev delt og Nordslesvig, det vil sige Sønderjylland, blev en del af Danmark igen. Det bliver fejret over hele landet - og også her i Odder.

Plakater ladet med symbolik

Udstillingen har fokus på de mange plakater, der blev lavet i forbindelse med afstemningen om grænsedragningen i Slesvig i 1920. Der vises både pro-danske og pro-tyske plakater.

Plakaterne er fantastisk flotte, romantiske, uhyggelige - og i den grad ladet med symboler. Det er helt åbenlyst, at de skulle tale til folks følelser, når de skulle stemme. Plakaterne handler om flaget og fædrelandet, om økonomi og levestandard og om landet og historien.
Desuden er der også plakater fra andre grænsedragninger i Europa i årene efter 1. verdenskrig. De er fra Polen, Tyskland, Ungarn, Østrig, og Jugoslavien. Disse plakater er en hel anden type end dem, der handler om Danmark/Tyskland – meget mere vilde og blodige i deres symbolik og tekst. Og måske er forklaringen, at grænsedragningen mellem Tyskland og Danmark foregik noget mere fredeligt end så mange andre steder.
Selve plakatudstillingen er udarbejdet af Dansk Plakatmuseum, der er en del af Den Gamle By.

Vores lokale genforeningssten

I udstillingen fortælles der også om Odder Kommunes genforeningssten. Det var nemlig sådan, at genforeningen er den historiske begivenhed, der har sat sig flest spor i form af mindesmærker over hele landet.

På Odderegnen findes der 6 genforeningssten: To i Odder, i Snærild, i Ørting, i Saxild og i Hundslund. Og historien om, hvordan de blev opsat og afsløret, får man også, ligesom der er en historie om vores lokale forening Hads Herreds Sønderjydske Samfund.
I forbindelse med udstillingen kan der i museets butik købes et postkort af tre af plakaterne.

 

Vel mødt!