CROSSOVER - Finn Have

Kunstudstilling på Odder Museum fra 7. maj til 26. september 2021

Ny stor udstilling med kunstneren Finn Have 

Kunstneren Finn Have, som er bosat i Odder, har gennem de seneste tre år arbejdet på et stort nyt projekt, og det er med glæde, at Odder Museum nu kan byde velkommen til udstillingen CROSSOVER. Sidst publikum kunne opleve Finn Have på Odder Museum genfortolkede han det danske landskabsmaleri i en meget rost og besøgt udstilling, Malerisk Gensyn. Denne gang tager Finn Have afsæt et helt andets sted, nemlig i byen Bukoba, Tanzania, hvor han i 2018 oprettede en kunstskole sammen med en lokale organisation. Det er der kommet en stor udstilling ud af, og Finn Have præsenterer over 100 helt nye værker i CROSSOVER

Korssting, stramajer og afrikansk kunst

Finn Have er en kunstner, som udfordrer med nye perspektiver på de temaer, han behandler. Crossover er ingen undtagelse. Frøet til projektet  blev sået, da Finn Have under sit første besøg i Bukoba blev opmærksom på visse ligheder mellem den form for populær folkekunst, som blev solgt mange steder i byen og så en dansk tradition, som Finn Have kendte fra sit barndomshjem, nemlig stramajbroderier. I Bukoba så han en lidt naiv fremstilling af stereotype afrikamotiver, slettens store landskaber, kvinder i traditionelle klæder med krukker på hovedet og Afrikas ikoniske dyr. Det mindede ham om de engang så populære broderede skilderier, som også har en idylliseret og stereotyp motivverden, der for en stor dels vedkommende er skildringer af en svunden tid og af en romantisk bondekultur og landskab.  

Selvom stramajbroderierne ofte er taget ned fra væggene og nu er at finde i genbrugsforretninger som et stykke lidt glemt kulturarv, så kan mange for deres indre blik nok stadig se kronhjorten brøle eller se de glade høstarbejdere i marken - gengivet i klare farver på stamaj og med korssting. Crossovertanken opstod, da Finn Have begyndte at eksperimenterer med at indsætte afrikanske motiver på de så velkendte broderier fra Danmark. Resultatet er en spændende billeddannelse, som umiddelbart virker hjemlig og velkendt, men ved nærmere eftersyn er foruroligende anderledes. Vi kan næsten ikke undgå at reflektere over disse nye billeder.

Crossover

Finn Have har i forbindelse med udstillingen udvalgt og indsamlet over hundrede stramajbroderier. De er blevet modificeret og overmalet med indtryk fra Tanzania, så de krydses og fremtræder med ny billeddannelse. Udstillingens titel CROSSOVER referer således både til den fysiske udførsel af korssting i stramajbroderiet og til krydset mellem danske og tanzanianske motiver og traditioner.

Finn Have anvender også Crossover-tanken i flere andre og meget forskellige sammenhænge og udstillingen rummer meget andet end modificerede stramajer. Et eksempel er et af de gennemgående motiver, nemlig brugte sko, som er indsamlet i Danmark og givet som mellemfolkelige donationer. Skoene krydser grænser mellem nord og syd og mellem brugt og færdigt i én kontekst til meningsfuldt og anvendeligt i en anden. I Finn Haves karakteristiske malerier og installationer ser vi de velkendte sko gengivet på et fremmed kulturelt bagtæppe i form af Bukobas livlige gadeboder. Her forventer vi næsten automatisk noget andet og mere afrikansk, og igen tvinges beskuerne til at reflektere over billederne: Skoenes liv og efterliv, kulturforskelle og forholdet mellem nord og syd. Med sine overraskende perspektiver på det velkendte er der hos Finn Have altid et ekstra lag under det umiddelbare.

Sidst men ikke mindst krydser Finn Have selv grænser, når han med sin karakteristiske maleriske stil gengiver en afrikansk hverdag i Bukoba, set fra hans perspektiv som kunstner med dansk baggrund. Det gør han med sin velkendte maleriske stil og sublime blik for detaljer og evne til at indfange stedets ånd og atmosfære. Det er der kommet en række fantastiske værker og installationer ud af, og som altid hos Finn Have er der mere under overfladen end det, der lige mødte øjet.

Flot bog kan købes på museet

I forbindelse med udstillingen udgives en smukt illustreret bog, CROSSOVER, med Finn Haves malerier samt tekster af kunsthistoriker Pier Maria Andersen, afdelingsleder v/Odder Museum Klaus Markmann Jensen samt formand for Morsø U-landsforening Anne Mette Schrader. Bogen kan købes på Odder Museum for 249 kr.