Billeder langs vandkanten

28. juni - 15. september 2019

Billeder langs vandkanten - Bent Riis udstiller fotografier på Odder Museum

Det er en stor fornøjelse at kunne præsentere sommerens lille kunstudstilling på Odder Museum:  Billeder langs vandkanten – fotografier af kunstneren Bent Riis.

Det er efterhånden en tradition med et kunstnerisk indslag på museet hen over sommeren. Denne gang har vi været så heldige, at fotografen, foredragsholder og forfatter Bent Riis, der kommer fra Horsens, netop har afsluttet et fotografisk projekt hvor scenetæppet har været to af de lokale kyststrækninger, nemlig Sondrup Strand og Brigsted Strand.

Om udstillingen fortæller kunstneren selv:

I de seneste tre år har jeg med jævne mellemrum gået langs mennesketomme vandkanter på Sondrup og Brigsted Strand. Jeg er kommet der igen og igen og alligevel konstateret forandringer hver gang. Ligesom man ikke kan bade i den samme flod to gange, kan man heller ikke vandre på den samme strand to gange. Geografisk har det ganske vist aldrig været nye områder, jeg har bevæget mig frem og tilbage på – men alligevel: Der er nye spor i sandet, stenenes nuancer skifter efter solens og skyernes bevægelser, bølgerne kaster sig en meter længere på land end da jeg sidst iagttog dem og sommetider har de taget noget med ind.

Det er hverken hvaler eller tankskibe som strander på Sondrups og Brigsteds kyster. Det er bare en vandmand, en krebs, et cykeldæk, et fugleskelet. Fund som jeg kan lade indgå i mine billeder, sammen med det jeg medbringer hjemmefra: En gaffel, en blikdåse, en spand, en svensknøgle og lignende uanseelige hverdagsting. Det handler om det fundne og det tilføjede, om naturen og det menneskeskabte. Men sammensætning og iscenesættelse lykkes kun, når helheden bliver til meget mere end affotografering af objekter. Genstandene skal blive til tilstande. Det kan være tilstande af glæde, humor, vemod, absurditet eller andre mentale virkeligheder. Og scenen for det hele er den konstant foranderlige strand.

Men mit største udbytte af de mange besøg ved vandkanten har alligevel ikke været opdagelsen af de samme steders skiftende udseende. Det væsentligste er det uforanderlige: Det er bølgeskvulpenes dybt konservative gentagelse af sig selv – igen og igen og igen - altid den samme beroligende lyd i ørene - igen og igen og igen…

 

32 store fotografier

Tre års traveture med kameraet er blevet til 32 finurlige, sjove, tankevækkende og smukke fotografier, hvor de medbragte objekter og opskyllede strandfund spiller op mod vandkantens foranderlige bagtæppe. Oplev stranden på en helt ny og anderledes måde gennem Bent Riis' helt særlige og originale optik.


Fernisering fredag den 28. juni klokken 15.00

Der er fernisering på udstillingen på Odder Museum fredag den 28. juni klokken 15.00. Museet er vært for et lille glas og de fremmødte får lejlighed til møde og høre Bent Riis fortælle lidt om billederne fra vandkanten.


Udstillingen kan opleves frem til 15. september 2019.

 

For yderligere information er I meget velkomne til at kontakte Bent Riis tlf.: 28701647 eller mail riisarkivet@gmail.com eller museumsinspektør Klaus Markmann på tlf.: 61269692 eller mail kmj@moesgaardmuseum.dk