Bænken - Fortællinger om Odder

22. juni - 11. november

Bænken

Bænken er en arkitekttegnet sidde-skulptur med indbygget formidling og anvendelse af en særlig højtalerteknologi. Den er blevet til i samarbejde med arkitekter, lydfolk og ikke mindst forfatteren Merete Pryds Helle. Det hele er sket i regi af projekt Kulturtarv og Kulturring Østjylland. Nu glæder vi os til at vise en udstilling, som tager afsæt i Bænken og dens fortællinger om Odder.

Åbning af udstillingen

Udstillingen åbnes den 22. juni klokken 15:30. Den åbnes af Lone Jakobi, som er formand for Børne-, Uddannelses- og Kulturudvalget i Odder Kommune.

Efter den 22. juni og frem til 11. november kan udstillingen opleves i museets åbningstid.

Fire litterære mini-værker af Merete Pryds Helle

Udstillingen tager afsæt i Bænken og dens fire små medrivende historier af forfatteren Merete Pryds Helle. Merete Pryds Helle har samarbejdet med Odder Museum og omsat den virkelige lokalhistorie til små litterære miniværker om Odder: Fiktion baseret på et solidt fundament af fakta og historie. 

Det greb synes vi er frugtbart. En dygtig forfatter som Merete Pryds Helle formår med enkle greb at gøre den lidt tørre lokalhistorie utroligt nærværende. Med sine fine karakterer trækker hun det alment menneskelige frem på tværs af tid og rum. Det gør hun på en måde, så det nærmest er umuligt ikke at leve sig ind i fortiden. Samtidig forstår vi, at den store historie altid er tilstede i hverdagens tanker, begivenheder og handlinger hos helt almindelige mennesker, helt almindelige steder, på et hvilket som helst tidspunkt i historien.

Den store og den lille historie er to sider af samme sag, og Merete Pryds Helle gør begge dele levende.     

På Bænken fortælles historierne med en speciel teknologi inde i dit hoved - hvor kun du kan høre dem! 

Historiens virkelige stemmer

Merete Pryds Helles historier er opbygget omkring væsentlige lokalhistoriske temaer, der alle udspiller sig i årtierne omkring 1900-tallet. Vi er med andre ord i andelstiden og dens optakt og kommer omkring fejringen af 25-års jubilæet for grundloven, herskabslivet på Rathlousdal, tilblivelsen af det fornemme torv i byen og betydningen af andelsslagteriet. 

I udstillingen har vi skabt fire tableauer om de samme temaer. Her er udvalgte fotos, genstande og arkivalier. Men kun ganske få. Vægten er istedet lagt på at give dig mulighed for at lytte til historiens virkelige stemmer.

Tag høretelefonerne på og vælg mellem en række lydfiler. Du kan for eksempel høre, hvad tjenestefolkene på Rathlousdal skrev om herskabslivet på Rathlousdal i deres dagbøger, eller hvad Odderborgere har fortalt om deres barn- og ungdomsminder om Centralhotellet. Du kan også dykke ned i en krybskyttes nervepirrende beretning om en jagt på Odderegnen eller høre samtidens avisomtale af vigtige begivenheder i byens historie. I et enkelt tilfælde går museets inspektører bagom temaet og giver dig nye vinkler historien.

Den "rigtige" historie supplerer altså Merete Pryds Helles fine fortællinger. Vi håber at du vil opdage, at det ikke bliver mindre interessant af den grund. Tværtimod.

Udstillingen bygger på projekt Kulturtarv

Lydbænken er skabt i forbindelse med projektet Kulturtarv i regi af Kulturring Østjylland: En kulturaftale mellem Kulturministeriet og Odder, Samsø, Favrskov, Nord- og Syddjurs samt Skanderborg Kommuner. De seks oplandskommuner til Århus har alle deltaget i og støttet projekt Kulturtarv. Odder Kommune har desuden støttet udstillingen. Odder Museum deltog i projektet som repræsentant for Odder Kommune. 

Alle seks kommuner har fået en lydbænk som resultat af projektet, og alle seks har fået historier skabt af Merete Pryds Helle - dog ikke med samme historiske vinkel som Odderhistorierne. Du kan læse mere om projektet, samarbejdet og de involverede på Kulturtarv.dk