Rundvisning i faneudstilling

Rundvisning i udstillingen: FANER - Folkets faner fra Hads Herred

Torsdag den 26. oktober 2017 kl. 19-20.

Odder Museum byder på et glas vin og en fortælling om Folkets faner fra Hads Herred. Anledningen er, at nu varer det ikke længe, før udstillingen er slut.

Odder Museums samling af lokale faner repræsenterer et væld af folkelige foreninger og politiske organisationer fra Hads Herred i tiden op til 1950. Andelstiden, som den også kaldes, var de folkelige bevægelsers storhedstid og fanernes guldalder. Fanernes folkelige udbredelse hører ligesom vores flagtraditioner sidste del af 1800-tallet til.

I udstillingen kan man ved selvsyn se de flotte faner med de prægtige farver og store symbolik. De politiske bølger gik højt i andelstiden, og kampgejsten var udtalt, hvad fanernes slagord også vidner om.

Smukke faner repræsenter andelstidens foreningsliv

Odder Museum har ca. 100 lokale faner i sin samling. De repræsenterer et bredt udsnit af datidens folkelige foreninger og politiske organisationer i Hads Herred, og de giver os et billede af et østjysk landbosamfund i en tid med helt andre paroler og samfundsmæssige kampe på dagsordenen.

Via fanerne møder vi datidens foreningsliv: de mange lokale arbejderforeninger, fiskeriforeningen i Hou, Den Yngre Våbenbroderforening, Hads Herreds Sønderjyske Samfund, Aldersrenteforeningen for Odder og Omegn, Hads Herreds Landboforening og de lokale Skytte- og Gymnastikforeninger m.fl.

Så de smukke faner repræsenterer faktisk en bred lokalhistorie i al dens mangfoldighed. 

Pris: 50 kr.

Tilmelding til Odder Museum i åbningstiden på tlf. 86 54 01 75.

Udstillingen slutter søndag d. 29. oktober.