Dyngby. Byvandring

Torsdag den 3. maj kl. 19 - 21

Dyngby – en byvandring med fortælling

Torsdag den 3. maj kl. 19 – 21

Dyngby, det er da bare en by man kører forbi på vejen mellem Saksild og Hou, eller på vejen ned til sommerhusene ved stranden!

Sådan tænker sikkert mange, men selv om byen ikke ”gør så meget væsen af sig,” gemmer den på en masse spændende historier og fortællinger om husene og menneskene, der har boet der gennem århundreder.

Bynavnet

Første gang man møder bynavnet Dyngby er helt tilbage i 1203. Betydningen af bynavnet henviser stednavneforskere til forleddet ”dynge”, som dels kan betyde sammenklumpet eller nedgravet. Efterleddet er jo by. Så Dyngby kan betyde ”byen med de nedgravede huse” eller ”byen, hvor husene ligger sammenklumpet.” Meget taler for den sidste udlægning af betydningen af navnet, da beskrivelser af Dyngby fra 17-1800 – tallet fortæller, at man kunne gå byen rundt ved at hoppe fra tag til tag!

Fæstegods

I 1700- tallet var Dyngby fæstegods ejet af conferenceråd Cordsen, efterkommer af den stenrige købmand Cordsen fra Horsens. Conferenceråd Cordsen ejede en del gårde i Bjerager Sogn og samtlige 15 gårde i Dyngby. At Cordsen ejede Dyngby, var fæstebøndernes held, da Cordsen ikke havde brug for bønder til hoveri, så bønderne i Dyngby var fri for de trælsomme hoveridage og kunne koncentrere sig om at passe deres gårde i stedet.

Kaffe og kage hos Buller og Erik i Hesselgård

En byvandring i Dyngby er også fortællingen om branden i Dyngby, om ”Knot Søren,” om den nedlagte Dyngby Kirke, om fattiggården, om skolerne i Dyngby, om færgeriet fra Dyngby og mon ikke, der bliver fortalt meget andet.
Glæd jer til en dejlig byvandring i Dyngby med spændende fortællinger.
Efter byvandringen vil der være kaffe og kage på Hesselgård.

Praktisk info

• Tilmelding: Odder Museum, tlf. 86 54 01 75 i åbningstiden, senest tirsdag den 1. maj
• Mødested: Hesselgård, Dyngby Møllevej 2, Dyngby, 8300 Odder
• Pris: 50 kr.
• Arrangør: Odder Museum
• Fortællere: Lokale fra Dyngby: Gerda og Erling Bendix Jensen, Ejner Andersen, Karma Overgaard Sørensen, Lisbeth Stougaard og naturvejleder Ole Sørensen, Odder Museum