På Vorsø har naturen hersket i 100 år (næsten).
I 1928 blev Vorsø købt af Københavns Universitet som totalfredede det meste af øen. Offentlig adgang til Vorsø blev forbudt. Indtil da var der drevet landbrug, men forskerne var interesserede i hvordan dyre- og planteliv udvikler sig når mennesker undlader at griber ind og rode og reagere, som andre steder i kulturlandskabet.
Det gør Vorsø til et unikt natureksperiment og et levende laboratorium for forskerne, som stadig følger udviklingen.
Endnu i dag er der kun begrænset adgang for offentligheden - men her har du chancen for at besøge den helt specielle ø hvor naturen hersker.
Sommerens Vorsø-program
Odder Museum har syv planlagte ture til Vorsø i 2025:
Søndag 8. juni kl. 10-14 - FULDT BOOKET
Onsdag 2. juli kl. 10-14 - FULDT BOOKET
Onsdag 9. juli kl. 10-14 - FULDT BOOKET
Onsdag 16. juli kl. 10-14 - FULDT BOOKET
Onsdag 30. juli kl. 10-14 - 1 plads tilbage
Søndag 10. august 10-14 - FULDT BOOKET
Søndag 17. august 10-14 - FULDT BOOKET
Kort om turene
Vi mødes ved Brigsted Strand hvor du bliver modtaget af en guide fra Odder Museum. Vores guide er med på hele turen. For at komme til Vorsø skal man vade - en tur på cirka 800 meter gennem vandmasserne. Det er en del af oplevelsen og en betingelse for at besøge øen. Læs venligst nedenstående om vadeturen.
Når vi kommer til øen skifter vi tøj og bydes velkommen af øens forvalter, kunstneren Jens Gregersen. Jens er vores turleder på Vorsø, og vi følger en rute som han har fastlagt. Jens og hans kone Susanne er øens eneste beboere, og Jens har med egne øjne fulgt naturens udviklingen gennem 50 år. Der er ingen der kender Vorsøs fauna og flora bedre, så I er i meget kompetente hænder.
Medbring madpakke og kaffe for vi holder spisepause ved forvalterboligen hvor der også er toilet.
Skovklædt ø
Både dyre og planteliv er rigt på Vorsø - også selv om skoven nu stort set har overtaget hele øen. Men skov er ikke bare skov. Du vil opleve en dynamisk skovnatur i konstant udvikling.
På en del af øen opstod hurtigt en tæt, ung ahornskov efter at landbrugsjorden blev opgivet. Ahorn viste sig ekstremt godt til frøspredning under de forhold. Biologerne forbandede denne skov som blev meget mørk og tæt og derfor ikke særlig artsrig og spændende. Nu er ahornskoven imidlertid ved at nå en moden alder, og det giver muligheder for nye arters indtog. Billedet ændres og det er hverken første eller sidste gang det sker på Vorsø.
Øen drænes naturligvis ikke ikke selvom det højeste punkt kun er fire meter over havets overflade. De seneste regnfulde år har presset grundvandsstanden op og gjort det af med mange ældre træer i andre dele af skoven på Vorsø. Disse træer vælter i storme og gør visse områder totalt ufremkommelige og direkte farlige (vi går udenom). Tilgengæld skaber de ideelle vilkår for mange arter af svampe og insekter og alt det liv der følger med.
Rigt fugleliv
I 1990erne var Vorsø berømt og berygtet for sin skarv-koloni, som var landets største. På højdepunktet ynglede op imod 5000 par - dvs. her var 15-20.000 fugle i forsommeren. Nu er antallet reduceret til nogle få hundrede ynglepar, men de sidste ihjel-skidte træer står enkelte steder endnu som monumenter over koloniens storhedstid.
Også fiskehejrerne og rågerne har store kolonier på Vorsø.
Den seneste ynglefugl på øen er også den mest respektindgydende. Indtil videre er der gennem tretten år født og opvokset havørnene på Vorsø. Den gamle rede faldt desværre ned i en storm og den nye ligger utilgængeligt. Alligevel har vi normalt gode muligheder for at se ørnene i luften eller ude ved stranden.
I skovene, lysninger og på strandengene er der en rigdom af småfugle.
Fra stranden på øens vestlige ende kan vi som regel betragte et rigt fugleliv hvad angår vade- og svømmefugle (medbring kikkert). Farvandet omkring Vorsø er en del af et større Natura 2000-område og de lavvande dele af Horsens Fjord kaldes ofte Det Østjyske Vadehav. Det er i sig selv en unik naturoplevelse oplevelse og få steder opleves det bedre end netop her på den vestlige spids med blik over mod Vorsø Kalv.
Vadeturen
For at komme til Vorsø skal man vade fra Brigsted Strand nær Søvind.
Vadeturen er 7-800 meter lang hver vej.
Den er ikke for dårligt gående, for det er betydeligt hårdere at gå gennem vand og du kan ikke altid se bunden klart. Ved normal middelvandstand når vandet deltagerne til cirka til midt på lårene og ved almindelig højvande måske til buksekanten.
Om sommeren er vandet ikke længere rigtig koldt, men du skal kalkulerer med at det tager 30 minutter at gå over. Waders er en mulighed, men de er tunge at gå med. Shorts og badesko er for de fleste at foretrække.
Vi skifter tøj, når vi er nået over til øen.
Turen kan være altså være anstrengende afhængig af vejr og vind samt tidevand/vandstand. Den er ikke egnet for børn under 12 år og heller ikke for gangbesværede eller svækkede personer.
Medbring
- Vadesko og beklædning til vadeturen (se ovenfor)
- Lange bukser og trøje samt fornuftige sko: Der er meget som stikker og kradser på Vorsø. Der kan være vådt.
- Madpakke og kaffe/te
- Kikkert - en rigtig godt ting at tage med hvis du har en.
- Mobil pay til betaling
Risiko for aflysning
Ved særlig høj vandstand, torden, vedvarende regn eller hård blæst kan vi af hensyn til sikkerheden blive nødt til at aflyse turen.
Begrænset deltagerantal
Der må max. være 19. gæster på de enkelte ture. Dette både af hensyn til øens dyreliv og for at give deltagerne en god oplevelse.
Turene plejer at være populære, så tilmeld dig i god tid.
Er datoen du ønsker fuldt booket kan vi skrive dig på venteliste.
Tilmelding og information:
Tilmeld dig til Odder Museum på mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk eller på tlf.: 86 54 01 75 i museets åbningstid.
Mødested
Alle ture afgår fra Brigsted Strand (parkering ved Shelterplads) på nordsiden af Horsens Fjord. Vorsøvej syd for Søvind ved Brigsted.
Her bliver i mødt af museets medarbejder, som giver en kort introduktion inden vadeturen mod Vorsø. Guiden er med på hele turen.
Kom i god tid inden afgang
Pris: 275 kr.
Museets guide ordner betalingen inden afgang. Betaling foregår med mobil pay.
Vi kan desværre ikke tage imod kreditkort og kontanter.