Vorsø – naturens ø

Søndag den 21. maj 2017 klokken 10 -14.

Årets første Vorsøtur

Nu er det tid til årets første tur til Vorsø. Den lille ø i Horsens Fjord er et af Danmarks mest specielle naturfredningsområder, og den rummer altid store oplevelser – især her i foråret, hvor fuglene yngler.

Kun på Vorsø er naturen helt overladt til sig selv – uanset hvad. Mærk hvad det betyder, når den rene naturtilstand indfinder sig. Det bliver sine steder overvældende: Det larmer og stinker som i en stald, og der er så meget liv, at kontrasten til agerlandet på den anden side af vadegrunden er udtalt.

Fredet ø

Baggrunden for det hele er, at Vorsø i 1928 blev købt af Københavns Universitet. Pengene kom fra en formue efter den afdøde videnskabs- og naturfredningsmand, Herluf Winge. Universitetet købte Vorsø med henblik på totalfredning af øen, så naturtilstanden gradvist kunne indfinde sig. Forskerne var nemlig meget interesserede i at finde ud af, hvordan dyre- og planteliv udvikler sig, når menneskets ikke blander sig. Størstedelen af den tidligere landbrugsø blev således fredet i 1928. 50 år senere fik også den sidste del af den 62 ha. store ø fred. Her var indtil da fortsat drevet landbrug, og det betyder, at naturens indtog nu kan iagttages i to etaper. Øen er således et slags levende laboratorium for forskerne, som stadig kommer til Vorsø, der normalt er lukket for offentligheden.

Havørnens- og skarvernes rige

Både dyre- og plantelivet er langt rigere på Vorsø end andre steder, hvor vi mennesker styrer, regulerer og dominerer. Et godt eksempel er sommerfuglene. Dem er der talt 350 forskellige slags af på Vorsø. Mere synlige er fuglene, hvoraf hele 50 arter yngler. Mest kendt er den forkætrede skarv, som øen i den grad blev forbundet med i 1990erne, da kolonien nåede op på 5000 ynglepar. Nu er antallet reduceret til nogle få hundrede, men de sidste ihjelskidte træer står stadig som monumenter over koloniens storhedstid. Også fiskehejrerne og rågerne har imponerende kolonier på Vorsø. Den seneste ynglefugl på øen er også den mest respektindgydende. Det er nu sjette år, at havørnene bor og yngler på øen. Det er en fantastisk historie om havørnene. Efter at have været væk fra øen siden 1880erne er den nu tilbage som ynglefugl. Den imponerende rede genbruges, og i år er der to unger godt på vej!

Husk tilmelding.

For at komme til Vorsø skal man vade fra Brigsted nær Søvind. Vadeturen gennem vandmasserne er på en lille kilometer og er en del af oplevelsen. Vandet er stadig koldt så medbring waders, hvis du er kuldskær. Vandet kan godt gå til hofterne - det afhænger af tidevandet. Turen kan være anstrengende og anbefales derfor ikke til børn under ti år. Der er et begrænset deltagerantal, og der plejer at være rift om pladserne, så husk tilmelding til Odder Museum. Der bliver dog flere chancer for at besøge den spændende ø hen over sommeren.

Glæd jer til en dejlig dag på Vorsø og husk madpakke og kaffe.

Praktisk

Tilmelding og information: Odder Museum tlf.: 86 54 01 75 i åbningstiden, senest lørdag den 20. maj.
Mødested: Horsens Fjord, Ebbevejen syd for Søvind (Brigsted).
Husk: Kikkert og gummistøvler/høje støvler/langærmet bluse/jakke til at gå rundt på øen med – her er brændenælder og myg!
Turledere: Jens Gregersen, Vorsø og naturvejleder Ole Sørensen Odder Museum.
Pris: 200 kr. pr. person.