Vorsø - naturens ø

Søndag den 26. maj 2019 kl. 10-14

Vorsø – naturens ø. 

Søndag den 26. maj 2019 kl. 10-14

Nu er det tid til årets første tur til Vorsø. Den lille ø i Horsens Fjord er et af Danmarks mest specielle naturfredningsområder, og den plejer at rumme store oplevelser – især her i foråret hvor fuglene yngler.

Kun på Vorsø er naturen helt overladt til sig selv – uanset hvad. Mærk hvad det betyder, når den rene naturtilstand indfinder sig. Det bliver sine steder helt overvældende: Det larmer og stinker som i en stald, og der er så meget liv, at kontrasten til agerlandet på den anden side af vadegrunden bliver udtalt.

Fredet ø.

Baggrunden for det hele er, at Vorsø i 1928 blev købt af Københavns Universitet. Pengene kom fra en fond efter den afdøde videnskabs- og naturfredningsmand, Herluf Winge. Universitetet købte Vorsø med henblik på totalfredning af øen så naturtilstanden gradvist kunne indfinde sig. Forskerne var nemlig interesserede i at finde ud af hvordan dyre- og planteliv udvikler sig, når mennesket ikke griber ind. 50 år senere fik også den sidste del af den 62 ha. store ø fred. Her var indtil da blev drevet landbrug, og det betyder at naturens indtog nu kan iagttages i to etaper. Øen er således et slags levende laboratorium for forskerne, som stadig kommer til Vorsø, der normalt er lukket for offentligheden.

Havørnens- og skarvernes rige.

Både dyre og plantelivet er langt rigere på Vorsø end andre steder, hvor vi mennesker styrer, regulerer og dominerer. Et godt eksempel er sommerfuglene. Dem er der 350 forskellige slags af på Vorsø. Mere synlige er fuglene, hvoraf hele 50 arter yngler. Mest kendt er den forkætrede skarv, som øen i den grad blev forbundet med i 90erne, da kolonien nåede op på 5000 ynglepar. Nu er antallet reduceret til nogle få hundrede, men de sidste ihjelskidte træer står stadig som monumenter over koloniens storhedstid. Også fiskehejrerne og rågerne har imponerende kolonier på Vorsø. Den seneste ynglefugl på øen er også den mest respektindgydende. Det er nu syvende år, at havørnene bor og yngler på øen. Det er en fantastisk historie om havørnene. Efter at have været væk fra øen siden 1880erne er den nu tilbage på øen som ynglefugl. Den imponerende rede genbruges og i år er der to unger godt på vej!

Husk tilmelding.

For at komme til Vorsø må man vade fra Brigsted nær Søvind. Vadeturen på en lille kilometer er en del af oplevelsen, men vandet er stadig koldt så medbring waders, hvis du er kuldskær. Turen kan være anstrengende og anbefales ikke til børn under ti år. Der er et begrænset deltagerantal og der plejer at være rift om pladserne, så husk tilmelding til Odder Museum. Der bliver dog flere chancer for at besøge den spændende ø hen over sommeren.
 
Glæd jer til en dejlig dag på Vorsø.

Praktisk

Tilmelding og information: Odder Museum tlf.: 86 54 01 75 i åbningstiden, senest lørdag den 25. maj.
Mødested: Horsens Fjord, Ebbevejen syd for Søvind (Brigsted).
Husk: Kikkert og gummistøvler/høje støvler/langærmet bluse/jakke til at gå rundt på øen med - her er brændenælder og myg! Madpakke og kaffe.        
Turledere: Jens Gregersen, Vorsø, og Ib Salomon, formand for DN i Odder.
Pris: 200 kr. pr. person.