Strandvandretur Norsminde

Onsdag den 24. juli 2019 kl. 19-21

Strandvandretur med fortælling ved Norsminde.

Onsdag den 24. juli 2019 kl. 19-21


Strandvandretur med fortælling ved Norsminde

Denne aften laver vi en vandretur fra Norsminde og rundt langs kysten omkring Kysingnæs.
Undervejs får I nogle fortællinger om områdets lange historie. Der har faktisk boet mennesker her siden stenalderen.
Norsminde betyder slet og ret norets eller fjordens munding, og tidligt har man set mulighederne i denne naturlige havn. Der blev udskibet masser af varer herfra, og i midten af 1800-tallet blev der bygget et pakhus på havnen, der en lang årrække også var en aktiv fiskerihavn.

Selve fjorden har været dobbelt så stor, som den er i dag, men Frederiksdal-inddæmningen i 1800-tallet gjorde en del af den tidligere fjord til landbrugsland.

Norsminde Kro er den ældste bygning i området og har en lang historie bag sig. Den stammer fra slutningen af 1600-tallet, og en lang årrække havde den tilladelse til at opkræve bropenge fra forbipasserende, der skulle til Aarhus.

Norsminde er af Odder Kommune udpeget som et bevaringsværdigt kulturmiljø, og det vil vi fortælle lidt om baggrunden for.

På turen rundt om Kysingnæs kigger vi lidt på den natur, vi går igennem, og om den helt nye måde at se naturen på fra slutningen af 1800-tallet. Det var der, hvor vi i Danmark opdagede, at kystens friske luft og havbade var sunde for helbredet. Det betød en helt ny måde at bruge de ellers øde strande og hedeområder på, og det førte med tiden til byggeri af de første badehoteller og sommerhuse. På vejen tilbage til Norsminde vil vi høre lidt om den tidligere landsby Kysing.

Velkommen til en dejlig aftengåtur med frisk luft og fortællinger.

Praktisk:

Mødested: P-pladsen ved den gamle bro ved havnen.
Pris: 50 kr. pr. person
Tilmelding: I museets åbningstid på tlf. 86 54 01 75 eller mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk senest d. 23. juli.