Øl-historie - med smagning
Denne aften får vi besøg af Allan Leth Frandsen som vil give os et indblik i øllets historie. Vi vil være i de bedste hænder med Allan som er ølentusiast og vicedirektør i Den Gamle By. Allan Leth Frandsen er også forfatter til bogen "Bajeren kommer" - en del af den populære serie 100 danmarkshistorier - som kommer på gaden i denne måned.
Øllets kolossale betydning i hverdagslivet
Øllet har gennem Danmarkshistorien spillet en kolossal rolle i hverdagslivet. Fra de ældste tider til et stykke ind i 1900-tallet drak alle øl – også børn. Dengang handlede øl om overlevelse, og vand drak man kun i nødstilfælde.
I middelalderen blev omtrent halvdelen af byghøsten brugt til ølbrygning, og der var mange slags øl at vælge imellem. Øl med forskellige urter, stærke øl, øl der smagte af tjære og importerede øl. Og glæden ved øl var så stor, at man ude i Europa talte om de fordrukne danskere.
Slut med det sure øl
De fleste havde vænnet sig til, at øl var surt eller virkelig surt. Eller som de sagde i Aalborg: Almindeligt, og ”det som værre er”.
De mange århundreders øltradition fik et skud for boven efter 1847, hvor brygger J.C. Jacobsen på Carlsberg lancerede en helt ny øltype, bajeren. Det bajerske lagerøl udraderede over årene de klassiske øltyper, der ofte kun blev holdt i live fordi de var billige og gode at blande med brændevin.
Efter Anden Verdenskrig var det stort set slut med de gamle øltyper og pilsneren tegnede sig for næsten hele forbruget. Det forsøgte Danske Ølentusiaster at gøre op med fra årtusindeskiftet, der også markerede begyndelsen mikrobryggeriernes indtog på ølscenen i Danmark.
Floder af stærk øl..
Foredragsholderen kommer omkring mange aspekter af ølhistorien – blandt andet: Julefester med ”floder af stærkt øl”, ølgilder på Avernakø, påske- og julebryggens fødsel, bøder, der blev betalt med øl, afholdsbevægelsen, der paradoksalt øgede udbuddet af øl og forsøg på at standse brugen af ølkapsler.
Ølsmagning
Som en del af arrangementet vil Odder Museums- og Arkivforening være vært for en lille ølsmagning hvor publikum kan prøve smagsløg med forskellige typer af øl. På den måde får du også lov til at smage på lidt af historien.
Husk tilmelding
Tilmelding: Odder Museum på mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk eller på telefon 86540175 i museets åbningstid. Senest søndag den 7. april.
Pris: 75 kr. Arrangementet er gratis for medlemmer af Odder Museums- og Arkivforening.
Betaling ved indgangen med mobil pay eller kontanter.
Sted: Odder Museum.
Om foredragsholderen
Allan Leth Frandsen (f. 1956) er ølentusiast og historiker. Til dagligt er han vicedirektør i Den Gamle By, hvor han leder den museumsfaglige afdeling og siden 2004 har stået i spidsen for opbygningen af museets 1970’er-kvarter.