Odder Gadefestival 2018

Lørdag den 8. september 2018 kl. 11-15

Odder Gadefestival

Odder Museum er sammen med VitaPark medarrangør af Odder Gadefestival, som foregår i bymidten i Odder.

På gadefestivalen kan du opleve en hel masse spændende inden for kultur, natur og gadeidræt: Tag en tur i Fish-á-deli Cirkus eller oplev sang og musik i Centralhotellet, gadeteater i Rosensgade, kunsthåndværk på Polititorvet, streetaktiviteter på Torvet. En lang række lokale aktører og foreninger er med på festivalen. Du kan møde grønne aktører som jægerne, sportsfiskerne, biavlerne, DN, Økologiens Have og Den Økologiske Fælleshave på Rådhusets parkeringsplads. Du kan også møde folkene bag byens nye MTB-spor, og sidst men ikke mindst har du mulighed for at møde dine lokale kultur-politikere og drøfte kulturpolitik med dem i teltene på Polititorvet.  

Årstidernes Højtider

Odder Museum er selvfølgelig også selv med som aktør: Museet repræsenterer Odder Kommune i Kulturring Østjylland-projektet Årstidernes Højtider. I år sætter projektet fokus på Mikkelsdag og fejring af høsten. Derfor tager vi det tema op på Gadefestivalen. Mikkelsdag - den 29. september - var en katolsk helligdag, som mange steder blev forbundet med fejringen af høsten.

Odder Museet og Odder Sognekirke samarbejder om fejringen af selve dagen den 29. september, hvor der vil være høstgudstjeneste, musik og folkedans på museet.

Høsten

Til Odder Gadefestival tager vi forskud på temaet om høsten. Her kan du møde os i vores store telt på Rådhusets parkeringsplads. Til lejligheden pyntes det op med korn og blomster og indrettes med halmballer. På fem forskellige stationer kan børn ifølge med forældre eller bedsteforældre lære mere om høsten. At få høsten i hus var kulmination på hele årets arbejde i landbosamfundet og derfor en utrolig vigtig begivenhed, som var forbundet med både store gilder og mærkelige ritualer.

Gammelmand og roelygter

Vi skal blandt andet lave ”Gammelmanden.” Gammelmanden var her i Østjylland navnet på det sidste neg. Det blev bundet op og iklædt gammelt tøj og derefter kørt på vogn hen til en uheldige nabo, som endnu ikke var færdige med at høste. Her blev det sat op på marken til spot og spe for alle dem, der stadig knoklede med at få høsten i hus. Det var en form for drilleri, der blot er et ud af mange eksempler på egnsspecifikke ritualer, som blev forbundet med høsten. I teltet kan i hører om disse ting: om fuglen og om den fattige; om at ”stryge for kålen” og meget andet. Vi skal også lave roelygter og smage skårgrød, som vi serverer med æbler. Der bliver højtlæsning af lokale fortællinger og gamle høstredskaber at se på.

Vi har også indkøbt et læs roer til roelygter. Før Halloween og græskarlygter i amerikansk stil, lavede man roelygter i Danmark. Denne lørdag får du mulighed for at tage den tradition op igen og skære en flot roelygte, som du kan tage med hjem. 

Alle deltagere får et hæfte om høsten og Mikkelsdagsfejringen med hjem – her er opskrifter og alt muligt andet spændende høstmateriale, man kan fordybe sig i efter Odder Gadefestival.

Honningkage

På museet har vi også lige høstet honning fra vores historiske bistader. Derfor serverer vi igen i år lækker honningkage og kaffe i vores lille bod i teltet. Honningkagerne er lavet af Cafe Pakhuset, og de er bagt med kærlighed og efter en opskrift af Mette Blomsterberg, så I kan godt glæde jer!