Norsminde-ture i kajak

Tirsdag 6. august 2019 kl. 18-21

Norsminde-ture i kajak

Tirsdag 6. august 2019 kl. 18-21

Kajaktur

Tre aftner i skolernes sommerferie er det muligt at komme på kajaktur med museet på Norsminde Fjord: Dygtige instruktører fra Hou Kajakklub sørger for at det blive en tryg og god oplevelse, hvor du får et crash-kursus i kunsten at sejle en kajak. Museets naturvejleder og museumsformidler sørger til gengæld for at give dig et rids af den lille fjords meget rige landskabs- og kulturhistorie. Vidste du, at dette er et af de mest velundersøgte områder, hvad angår bosætning i jæger- og bondestenalderen? Blandt andet var ertebøllekulturen rigt repræsenteret i fjorden: Et højt specialiseret kystfanger folk, som efterlod sig metertykke køkkenmøddinger, der har givet forskerne et detaljeret indblik i datidens daglige liv, herunder hvordan naturen og dyrelivet omkring de mange bopladser så ud for 7000 år siden.

På opdagelse

Det er altid en oplevelse at glide ud af fjordens snævre s-formede indsejling og se selve fjorden åbenbarer sig.  Norsminde Fjor er ikke et let tilgængeligt naturområde - især ikke om sommeren - men med kajakken får du plads på første parket og rig mulighed for at opdage fjorden. I stille vejr glider du hen over det blanke vand i aftensolens farver. I bygevejr viser himlen vise sig fra sin mere dramatiske sider. Uanset hvad er det sjælden en tur man lige ryster af sig.

Gruppen sejler roligt op langs kysten: Vi venter på hinanden og nyder naturen, roen og selskabet, og der er altid indlagt en madpakke-kaffepause med fortælling på land. For nybegynderen er Norsminde Fjord et godt sted at være. Vandet er lavt og derfor varmt på denne årstid. Norsminde Fjord har en gennemsnitsdybde på 60 cm hvilket er en af grundende til det rige fugleliv. Fjordens fysiske beskaffenhed gør det umuligt at drive langt til havs. Alligevel er det en ægte natur- og kajakoplevelse, du får her.

Fjorden

Kysten langs fjorden har været beboet i de sidste 8000 år og der er knap en plet, hvor mennesket ikke har sat sit spor. Disse spor giver anledning til fortælling om menneskets forhold til naturen, om jagten, fiskeriet og landbruget, herunder om det skiftede dyr- og planteliv op gennem tiderne. Vi vil høre om istidens landskab, stenalderfolket, om naturhavnen Norsminde med ladeplads, bropengene, kro, englandskrigene m.m. Endelig er der et særligt kapitel om inddæmning og afvanding af fjorden, som betyder at den i dag kun har sin halve størrelse og faktisk nær var forsvundet helt.

Kajakkerne er meget stabile, også for nybegyndere, og der sejles sjældent på dybere vand end 1 m.

 

Praktisk

Mødested: Norsminde Havn ved kajakklubbens røde huse
Pris: 350 kr. inklusiv kajak
Tilmelding: Odder Museum tlf.:86 54 01 75, senest om søndagen inden turen ved tirsdagsturene og om onsdagen ved torsdagsturen i museets åbningstid.
Medbring: Vind- og regntæt jakke, sko der gerne må blive våde samt en bid brød og drikkelse
Alder: Turen er ikke egnet for børn under 12 år.
Turleder: Naturvejleder og museumsformidler Ole Sørensen og kajakinstruktører fra Hou Kajakklub.