Nattergaletur

Mandag den 27. maj 2019 kl. 19-22

Nattergaletur, mad og kulturhistorie på Brandbygegaard

Mandag den 27. maj 2019 kl. 19–22

Velkommen til en herlig aften på Brandbygegaard ved Amstrup. En aften med dejlig mad og en efterfølgende skøn gåtur i området ved gården med søen, mosen engen og byen Amstrup. En gåtur med fortælling om området, og så skal vi også høre mosens store fuglekor.

Nattergalen

Mosens fornemmeste sanger er nattergalen, den overstråler alle de andre fugle med sin smukke stemme.
Fra første halvdel af maj ankommer nattergalen fra sit vinterkvarter i tropisk Østafrika tilbage til sit yngleterritorium, og så er det med at vise, her bor jeg. Det håndhæver nattergalen med sin meget smukke og varierede sang, som høres rigtig godt her om aftenen ved solnedgang. Her stopper andre fuglearter sangen for natten – kun den utrættelige nattergal fortsætter ufortrødent videre.
Sidste år havde ejerne af Brandbygegaard, Lone Landmand og Søren Sørøver, nattergalen til at synge lystigt i mosen ved gården. Vi håber, den er der igen i år, ellers går aftenens gåtur gennem Amstrup ned til Amstrup Mose, hvor der også er nattergale.

Mosen

På turen rundt i engen og mosen vil vi udover at høre nattergal også kunne se rørhøge, grågæs, rådyr og flotte planter som gøgeurt og den spændende plante firblad, som man kan finde i Østdanmark, men som er sjælden i resten af landet.
Mosen er også stedet for fantastiske fortællinger om menneskeofringer, tørvegravning og landvindingsprojekter. Grauballemanden, Tollundmanden begge fra jernalderen og det lokale Smederupfund fra Gosmer fra bronzealderen er alle milepæle i mosernes arkæologiske historie. Disse fund er fremkommet ved menneskets gravning efter tørv i efterkrigstiden, hvor brænde og kul var en dyr mangelvare.

Brandbygegaard og Amstrup

Brandbygegaards historie kan føres helt tilbage til 1426, hvilket er ualmindeligt for en almindelig bondegård, men skyldes at den kom i Aarhus’ bispestols eje allerede i 1400-tallet. Byen, som gården ligger ved, Amstrup, kan føre sin historie helt tilbage til 1367 og navnet tolkes af stednavneforskere som Amunds udflytterbebyggelse. Så vi har fantastiske historiske rammer for aftenens arrangement.

Tilmelding: odderbilletten.dk
Mad: Skøn simreret med brød, hertil kan købes øl, vin eller vand
Kaffe: Der serveres kaffe og kage på turen i engen/mosen
Pris: 175 kr. pr. person
Sted: Brandbygegaard, Alrøvej 77, 8300 Odder
Påklædning: medbring gerne støvler/kraftige vandrestøvler til turen i engen/mosen, her kan være fugtigt og mange myg.
Formidler: naturvejleder og museumsformidler Ole Sørensen, Odder Museum