Møllelav med i "landmand kommer til byen"

Fredag 10. maj klokken 10-16 i gågaden

Landmand kommer til byen

Fredagen efter Kristi Himmelfart arrangerer Odder-Skanderborg Landboforening "Landmand kommer til Byen." Programmet er vanen tro fuld af sjove aktiviteter for store og små. Det plejer at være en festlig dag i Odder.

Blandt dem som deltager i år er Odder Museums fantastiske møllelav. Mød dem i gågaden foran Jyske Bank.

Oplev gårdkværnen male mel.

Man kan selvfølgelig ikke så let flytte Odder Vand- og Dampmølle op i gågaden, men der er også andre muligheder: Møllelavet har nemlig et andet, og noget mindre, mølleri.

Det er en såkaldt gårdkværn fra 1940erne. Den har møllelavet købt og renoveret til tip top stand. Den kommer komplet med remtræk og originale gamle elmotor. Det hele opstilles bag afskærmning, så møllerne kan male mel til ære for publikum. Det er festligt at se på og der bliver også mulighed for at købe en pose mel med hjem. 

Gårdkværne

Oprindelig var der monopol på mølleri som var et kongeligt privilegeret erhverv. Bønderne skulle ved lov bruge en bestemt mølle. Det var strengt forbudt at have sit eget mølleri på gården.

Det kunne der ellers nok være brug for når der fx skulle gruttes korn til dyrefoder.

Først længe efter at mølleri-erhvervet blev frit blev det almindeligt at gården fik deres egne små møllerier: De såkaldte gårdkværne. De første blev trukket af heste senere af motorkraft, men almindelige blev de først i takt med at elmotorer blev så små og billige, at det gav økonomisk og praktisk mening.

Et søm i møllernes ligkiste

Ironisk nok blev de mange små gårdkværne et søm i de danske vind- og vandmølles ligkiste. De store møllerfabrikker i byerne havde allerede overtaget store dele af markedet og nu mistede man så også de mindre kunder på gårdene som følge af gårdkværnenes udbredelse. 

Odder Vand- og dampmølle lukkede i 1955 og på det tidspunkt havde de fleste vind og vandmøller i Danmark allerede kastet håndklædet i ringen - mange allerede i de første årtier af 1900-tallet.