Mølledag på Odder Museum

Tirsdage i juli måned fra 10:30

En mølledag - to aktiviteter

Mølledag på Odder Museum er for børn og voksne og vi har to aktiviteter på programmet:

10:30-12:00: Mel på håndkværn – en hyggelig familieaktivitet

12:30 – ca. 14:00: Kørsel med Odder Vand- og Dampmølle

Man kan sagtens nøjes med at deltage i hhv. den ene eller den anden aktivitet.

Mel på håndkværn – en hyggelig familieaktivitet

Om formiddagen kan voksne med børn hygge sig med at lave mel på en håndkværn. Vi får korn fra en lokal landmand og I kan tage en lille pose af eget mel med hjem.

Vi har seks små drejekværne og det er hyggeligt at stå og arbejde med kornet og se forvandlingen til mel. Her kan små børn kan godt være med sammen med deres forældrene eller bedsteforældre.

I får også mulighed for at prøve en original skubbekværn af den type, som blev brugt i Danmark i oldtiden gennem mere end 4000 år. Det kræver knofedt og du vil få lidt respekt for det at skulle brødføde en familie på den måde.

Endelig har vi en specialfremstillet drejekværn med norske granisten. Den fungerer ligesom en rigtig mølle - bare med håndkraft.

Vi har også en lille gættekonkurrence: Kan du egentlig kende forskel på de fire forskellige slags korn rug, byg, havre og hvede? Og ved du hvad de bruges til?

Til de voksne som gerne vil vide lidt mere, har har vi lavet et materiale om korn og dets betydning gennem tiden. Det kan man tale med sine børn om.

I er i godt selskab og gode hænder hos de frivillige fra museets møllelav. De er værter for arrangementet og vil hjælper jer i gang og fortælle undervejs.

Velkommen til en hyggelig formiddag med korn og mel på håndkværn.

Oplev møllen i funktion

Over middag starter museets møllelav Odder Vand- og Dampmølle. Det er en stor oplevelse, at se møllen blive vakt til live igen.

Aktiviteten er ikke egnet for små børn.

Vi begynder udenfor med at hejse en sæk korn op på hejseloftet, sådan som det altid foregik når bønderne kom ind til møllen med deres korn fra gården. Alting i møllen begynder på hejseloftet.

Rundvisning i små grupper

Efter en kort introduktion deler vi os i små grupper som bevæger sig rundt på de tre etager på skift. Hele rundvisningen tager cirka en halv time.

Når i kommer ind sættes møllen i gang så I kan opleve det imponerende mekaniske maskineri under kørsel - dog uden korn i maskinerne. Vi vægter sikkerheden højt så forældre skal have fuld opmærksomhed på deres børn under besøget.

På stueetagen handler det om drivværket med de store aksler og remhjul. Det er her kraften kommer fra og her den fordeles ud til møllens mange maskiner. På 1. etage har vi nogle af de centrale maskiner og mekaniske processer. Her finder man den fine gamle porcelænsvalse, som blev brugt til at producerer Stærkodder Byggryn - møllens eget varemærke. Oppe under loftet finder vi hejseværket og de forskellige siloer hvorfra kornet blev fordelt ud til forskellige maskiner. Det var også her der blev vejet og taget kvalitetsprøver.

Et mekanisk vidunder

Odder Vand- og Dampmølle er i virkeligheden et stort halv-automatisk maskineri hvor der kan fremstilles mange forskellige produkter af alle fire slags korn. Ud over maskinerne vil I se arkimedes-snegle, kopelevatorer og faldskakter. Mekanismer som transporterede kornet rundt i møllen.

Det er et semiindustrialiseret mølleri af en slags som nu er sjældent og helt forskellig fra en mere traditionel vandmølle. Odder er faktisk det eneste sted i landet hvor publikum kan opleve et mølleri af denne type i drift.   

Praktisk info.

Sted: Odder Museum

Pris: Mølledag er gratis for børn, mens voksne betaler almindelig entré. Betaling sker i museets billetsalg, café og butik.

Man er velkommen til at deltage i begge aktiviteter eller kun den ene.

Deltagerantal til Mel på håndkværn: Der er otte kværne i alt, som bruges på skift. Når der bliver plads kan nye komme til. Man kan altså godt komme efter 10:30, men vi slutter klokken 12:00.  Der er borde og stole til de voksne, som er velkomne til at tage en kop kaffe eller kage med fra cafeen.

Deltagerantal til Kørsel med Odder Vand- og dampmølle: Max 21 deltagere pr. gang. Første runde starter 12:30 – ca. 13:15. Hvis der er deltagere nok tager vi en runde to kort efter.

Begrænsninger: Kørsel med Odder Vand- og dampmølle er for voksne og lidt større børn i følgeskab med voksne. Der er stejle trapper i møllen som ikke er egnet for gangbesværede.