Mølledag i efterårsferien

Tirsdag d. 17. oktober kl. 10-14

Mølledag i efterårsferien

Mal dit eget mel og oplev Odder Vand- og Dampmølle køre.

Tirsdag d. 17. oktober kl. 10-14.

Mød Museets møllelaug, der vil køre med maskinerne i den gamle Vand- og Dampmølle, bliv vist rundt og hør deres fortællinger om møllen. Børnene maler mel på håndkværne. Og oplev, hvordan en gammel gårdkværn kan lave det bedste mel!

På gårdspladsen vil der være stor aktivitet. Her kan I møde museets møllelaug, der er i gang med at male mel på gårdkværnen. Melet skal bagefter sigtes til groft eller fint mel. Møllelauget fortæller om kornet og viser, hvordan en gårdkværn er indrettet og bliver brugt. Disse maskiner fandtes tidligere på alle gårde – og var i øvrigt med til at udkonkurrere de danske vand- og vindmøller.

Børnene kan prøve at male korn på vores små håndkværne til mel eller gryn og selvfølgelig få det med hjem.

I selve møllen er der det herligste mekanik og maskineri. Det kan I opleve køre flere gange i løbet af dagen – og I kan være forvisset om, at det er en stor oplevelse at se hjulene og remtrækket snurrer og buldre løs. I har også mulighed for at komme på en lille tur rundt i møllen og få fortalt nogle af møllens historier.

Og vi laver smagsprøver på det nymalede mel!

I museets cafe kan I købe kaffe og kringle og købe en pose nymalet mel med hjem.

Det var en lille møllefabrik

Odder Vand- og Dampmølle er ikke en traditionel vandmølle. Den er nærmere en mini-møllefabrik, et såkaldt halvhøjt mølleri, fra en tid før, elektronikken gjorde sit indtog. Denne type mølle var engang meget almindelige, men i dag er Odder Vand- og Dampmølle os bekendt det eneste sted i landet, hvor publikum kan opleve et så autentisk halvhøjt mølleri.

På denne dag kan man opleve den kørende mølle. Man kommer rundt på alle tre etager og oplever hele processen, og de frivillige ”møllersvende” vil undervejs fortælle om møllens funktioner og dens historie. Publikum kan opleve hele maskineriet og dets sindrige transportsystem, som automatisk bragte kornet fra en maskine til den næste.

Møllen giver et fascinerende indblik i en tidligere epokes produktionsmiljø, og der er utroligt mange detaljer at fordybe sig i. Møllen har et intakt og fungerende mølleinventar, og de rustikke rum, det gamle maskineri og den buldrende lyd fra de store hjul og remme giver en helt særlig stemning i møllebygningen.