Mød møllelavet på dansk Mølledag

Søndag den 16. juni kl. 13-16.

Mød Møllelavet

3. søndag i juni er Dansk Mølledag. På Odder vand- og Dampmølle er gæve medlemmer af museets møllelav klar til at fortælle og vise rundt i Møllen.

Vi kører ikke med møllen denne søndag, så der er ro og tid til at se og høre dem fortælle om den sindrige mekanik og de mange forskellige maskiner i møllen - og om møllernes erfaringer med dem.

Uanset om du er møllenørd eller bare almindeligt nysgerrig glæder møllelavet sig til at tage imod, vise rundt og øse af deres store praktiske viden om Odder Vand- og Dampmølle.

Et mekanisk vidunder

Odder Vand- og Dampmølle er ikke en traditionel vandmølle.

Den er det man i fagsproget kalder et halvhøjt mølleri.

Og hvad er det så? Jo, højmølleri betegner de fuldt industrialiserede fabrikslignende møller, som typisk lå ved havnen i større byer. Det halvhøje mølleri er altså et mølleri som er halv-industrialiseret. Det drejede sig typisk om traditionelle vind- eller vandmølle, som var blevet moderniseret og udviklet over en længere årrække - i en grad så de fik semi-industrialiseret karakter.

Det var også netop tilfældet i Odder. I begyndelsen af 1900-tallet handlede om at følge med en benhård konkurrencen og rivende teknologiske udvikling i branchen. Ellers måtte man lukke og slukke, hvilket skete for rigtig mange danske møller i den periode. Dem der hang på endte typisk som halvhøje møller.

Og hang på gjorde man I Odder Vand- og Dampmølle. Her finder du således mange af de "moderne" funktioner og maskiner som valsestole og komplekse rensemekanismer. Møllen er et rent mekanisk vidunder, hvor der kunne laves mange forskellige produkter af både ryg, byg, hvede og havre. Den havde endda sit eget varemærke: Stærkodder Byggryn. Møllen er også halv-automatisk dvs. fuld af kopelevatorer, arkimedes-snegle og faldskakter som transporterer kornet rundt i møllen, fra maskine til maskine. 

Unikt mølleri

Frem mod midten af 1900-tallet var den type halvhøje møller almindelige i Danmark. De udgør et vigtigt kapitel i historien om dansk mølleri og overgangen fra håndværk til industri. I dag er kun ganske få bevaret, og Odder Vand- og Dampmølle er et af de eneste som stadig er funktionsdygtigt, intakt og åbne for publikum. Det står næsten som da møllen lukkede i 1955.