Kværn mel - bliv mesterbager

AFLYST

Kværn mel og bliv mesterbager

ARRANGEMENTET ER DESVÆRRE AFLYST PGA FOR FÅ TILMELDINGER.
Arrangementet flyttes til et senere tidspunkt - følg med her på siden.

Fantastisk nyrenoveret gårdkværn på Odder Museum maler mel.

Sigt selv dit Ølandshvedemel.

Deltag i brødbagningskonkurrence.

Dygtige og kvalificerede dommere.

Høsten er ovre og det nye korn kommet i hus. Det skal vi fejre på Odder Museum.

Lørdag maler vi korn til mel på møllelaugets nyistandsatte gårdkværn. I sigter melet og får en pose med hjem. Søndag er der stor bagekonkurrence. Alle møder op med deres nybagte, duftende brød – hvem har bagt det bedste?

Gårdkværnen og Ølandshveden

Museets møllelaug har købt og restaureret en ældre gårdkværn, så den nu fremstår fantastisk flot - ja nærmest, som da den i sin tid forlod fabrikken. Modellen på kværnen hedder Expres og stammer fra maskinfabrikken Møllevang, Hjerm i Struer Kommune. Fabrikken producerede rigtig mange kværne, der både blev solgt i indland og udland.

Stenene er blevet bildede (slebne) og det hele er sat i stand, elmotor, motorvogn og remtræk, ligesom kværnen er blevet malet. Så har møllelauget kværnet, soldet og gjort ved, til de var sikre på, at de nu kan fremstille prima mel i alle kvaliteter.

Gårdkværnen var den maskine, der i sidste ende var med til at udkonkurrere mange danske vind- og vandmøller. Mange landmænd fik efterhånden opført små husmøller, så de selv kunne male kornet. Denne udvikling slog rigtigt igennem, da landområderne fik elektricitet, og der kom små eldrevne kværne på markedet i tiden efter 1. Verdenskrig. De små gårdkværne vandt frem på mange gårde og gjorde, at de større møller mistede en del af deres kunder. Gårdkværnen vandt for alvor indpas i 1940’erne og 50’erne. Med en sådan kværn kunne landmanden hjemme på gården selv lave sin grutning, dvs. foder til dyrene, og selv male sit korn til mel til husholdningen.

Museet har købt en masse økologisk Ølandshvede, der skal males til mel. Ølandshvede er en gammel kornsort med et højt proteinindhold. Nordisk Genbank fandt den oprindelig på Øland – deraf navnet – men bliver dyrket mange steder i dag. Melet har en meget kraftig smag og bliver til et super godt brød.

Søndag: Stil op til den store brødbagedyst

Søndag kan du vise dit talent som brødbager!

Alle, der fik hjemmemalet mel med hjem, håber vi har bagt et herligt brød. I vælger selv, hvad det skal være, om der er gær eller surdej i, blot skal Ølandshveden, der blev malet på gårdkværnen indgå.

I kommer ind til museet med jeres nybagte brød – og husk brødopskriften, og på museet står et dommerpanel klar til at tage imod, eksperter, der ved en masse om korn og brød. Efter smagsprøver udpeger dommerne Odderegnens bedste brød, bagt på gårdkværnens mel! Og alle er velkomne, også som tilskuere.

Lørdag kl. 11-16: Arrangementet foregår på Odder Museums gårdsplads i et åbent telt og under Corona-sikre forhold. Lørdag laver vi fire hold, der deltager med en times mellemrum. Der er begrænsning på deltagerantallet, så man tilmelder sig et bestemt hold.

Søndag kl. 14-16: Her finder vi vinderen af den store brødbagningskonkurrence, også i teltet på gårdspladsen.

Tilmelding: senest torsdag den 3. september i museets åbningstid på tlf.: 86 54 01 75 eller mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk

Pris: 100 kr. (for lørdag og søndag), halv pris for børn.