Ged og Fortælling

Søndag den 28. januar 2018 kl. 11-14

Ged og fortælling ved stranden
- med efterfølgende spisning på restaurant Himmel og Hav

Søndag den 28. januar 2018 kl. 11–14

Sidste år tilbød vi vinter-arrangementet Ged og Fortælling ved restaurant Himmel og Hav. Dengang måtte vi desværre sige nej til mange pga. den overvældende interesse, så nu laver vi en ny tur til Himmel og Hav!

Kyndelmisse

Kyndelmisse, den 2. februar, markerer, at halvdelen af vinteren er gået. Et gammelt vejrvarsel siger, at hvis det ved Kyndelmisse blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej.
Her knap en uge før kyndelmisse håber vi dog på høj himmel og frostklart vejr til dagens arrangement og ikke på blæsevejr, så deltagerne på turen skal tøjres for ikke at blæse væk.

Grillet ged

Deltagerne i dagens arrangement vil ved restaurant Himmel og Hav blive mødt af restauratør og viking Bjørn Olsen og den skønne duft af grillet gedekød. Bjørn har sat geden til langtidsstegning på grillen; den skal vi nyde, når vi kommer tilbage til restauranten efter gåturen.

Vandretur med fortælling

Efter duftindtrykkene tager vi på dagens vandretur - en gåtur langs stranden fra Rude til Saksild Strand og herfra ind gennem sommerhuskvarteret til langdyssen og tilbage til restauranten langs stranden.
Gåturen vil byde på spændende fortællinger om stedet historie op gennem tiden fra stenalder til, da den rekreative brug af stranden kom til området i starten af 1900-tallet.
På en tur langs stranden ved Rude kan strandstenene ikke undgå ens opmærksomhed. De fortæller en mange hundrede millioner år gammel historie om jordens tilblivelse, som sætter dagens vandretur i et tidsmæssigt perspektiv.
Turen langs stranden fortæller også et spændende stykke Danmarkshistorie om, da danskerne opdagede kysten, om ladepladser, om Rude- og Saksildbøndernes nåletræsbeplantning af de magre sandede jorde ned til kysten, om Saksild Badehotel og om Georg Nielsens sommervilla – Rudehuset, og den efterfølgende sommerhusbølge fra det bedre borgerskab omkring 1915-30. På dagens tur vil vi komme forbi flere af de skønne gamle sommerhuse.

Langdyssen ved Rude

At folk har boet her helt tilbage i stenalderen vidner langdyssen ved Rude om, så der har boet folk her i området for godt 5.000 år siden. I bondestenalder blev mennesket fastboende og dyrkede jorden og havde husdyr – kvæg, svin får og ged, så ged er stenaldermad.

Efter at have været på tur i et par timer slutter vi af med en kulinarisk smagsoplevelse med grillet gedekød med rodfrugter og varm æblegløgg med mjød. Bjørn Olsen vil fortælle om tilberedningen af geden og maden og give gode tips!
Man skal være opmærksom på, at hele dagens arrangement foregår udendørs, så klæd jer rigtig godt på.
Vi kan dog komme i tørvejr ved Himmel og Hav.

Glæd jer til et spændende, anderledes og vildt arrangement – og husk bindende tilmelding.

Praktisk

Tilmelding: Odder Museum på 86540175 i museets åbningstid, senest onsdag den 24. januar!
Mødested: P-pladsen ved Restaurant Himmel og Hav, Kystvejen 200, Odder.
Turleder: naturvejleder Ole Sørensen, Odder Museum.
Pris: 285 kr.
Medbring: Varm, vind- og vandtæt tøj og fornuftigt fodtøj.