byvandring i Odder - Forandringernes tid

Onsdag 10. juli 13-15:00

Byvandring med kaffe og kringle

Tag med på en spændende byvanding gennem Odders Historie. Vi mødes på Polititorvet ved Helles Pølsevogn og slutter ved Odder Museum, hvor der serveres kaffe og kringle.

Turens tema er forandring og personerne bag.

Bondebyen Odder

Året er 1800 og Odder er en landsby som tusinder andre.

Den følger åens løb med stråtækte huse og jordveje omgivet af enge og marker. Her bor 469 sjæle som lever af at dyrke jorden. Fejler høsten rammer nøden. Her bliver en bondesøn selv bonde og en bondedatter hustru på gården. Her tror man på Gud - men også på troldfolk og gengangere. Sådan har det været siden Arilds tid.

Det skal snart ændre sig.

Et vanvittigt århundrede

Man har taget hul på et nyt århundrede, hvor alt vil blive vendt på hovedet.

Fremmede fugle som Herredsfoged Rehling, guvernørsøn fra Trankebar, dukker op og varslede forandring.

Inden århundredet er omme kæmper bønder, arbejdere og kvinder for rettigheder, deres bedsteforældre end ikke havde kunne forestille sig. Andre kæmpede for Sønderjyllands befrielse, imod alkoholens svøbe eller for mange andre "sager."

Det er nyt at almindelige mennesker engagerer sig i samfundets udvikling. Indtil for nylig utænkeligt at de skulle få indflydelse. Men De Folkelige Bevægelser rammer Odder hårdt og efterlader intet som det var. Almuen bliver borgere.

I byens centrum skal man snart spejde langt efter landsbyidyl. Nu ses fuldmurede bygninger, jernbane, gaslamper, torv, industri og forretninger. Indbyggertallet vokser med 600% og Odder overhaler halvdelen af Danmarks gamle købstæder i både størrelse og aktivitet. Da man igen fejre et århundredeskifte er er Odder totalt forandret: Lokalhovedstad for en egn med stærk identitet.

Mennesker bag forandringerne

På turen gør vi en række stop, og hver gang får du en fortælling om et af de mennesker som bar forandringerne. Du skal blandt andet møde kvindeforkæmperen Kristine Knudsen; Stamhusbesidder Emil von Holstein-Rathlou og mejeri-eksperten Niels Jacobsen, der brændte nallerne på en højspændt politisk konflikt.

Vi gør cirka 10 stop og møder ligeså mange historiske personer. Efter dem vil du se på Odder, måske også nutiden, med et andet blik.

Turen starter på Polititorvet og slutter på Odder Museum, hvor der bliver serveret kaffe og kringle i museets hyggelige cafe. Det er en gåtur på et par kilometer.

Mødested: Polititorvet i Odder ved Helles Pølsevogn.

Pris: 135 kr. inklusive kaffe og kringle på Odder Museum. Betaling med Mobil Pay når turen starter.

Tilmelding nødvendig: på mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk  eller på tlf. 86 54 01 75 i museets åbningstid. Senest tirsdag den 9. jul.