Eksistenser i provinsen - på kant med loven og samfundet

Et foredrag med fotograf og forfatter Bent Riis onsdag 11. september kl. 19

Fotokunst og skæve eksistenser

Billeder langs vandkanten er titlen på sommerens kunstudstilling på Odder Museum. Udstillingen er skabt af fotografen Bent Riis og består af 30 poetiske fotografier, som kunstneren har taget på Sondrup og Brigsted strande indenfor de seneste 3-4 år.

Sidste udstillingsdag nærmer sig, og denne onsdag bliver der mulighed for at møde manden bag billederne. Bent Riis vil først fortælle kort om sine fotografier og udstillingen, og med den som trædesten bevæger han sig ind på et helt andet emne, som altid har optaget ham, og som han i flere sammenhæng har skrevet om. Bent Riis er nemlig også forfatter, og aftenens emne er de mange barokke skæbner, originaler og modløbere i fødebyen Horsens, som han har kendt gennem livet.

Reserve Jesus, Morten Momsfri, Svend Pispot og alle de andre

Nogle af historierne findes i bogen Fantasiens blå spor, som blev udgivet i forbindelse med en udstilling af Bent Riis' billeder på Horsens Kunstmuseum i 2013. Siden er fortællingerne blevet kraftigt udvidet, og mange nye er kommet til.

Fra forfatterens farverige persongalleri af autentiske skæbner kan nævnes navne som Silde Frands, Snus Alfred, Frøken Mordersen, Sjalle Gedepis, Reserve Jesus, Viktor Voldsmand, Svend Pispot, Top-12-tænkeren og Morten Momsfri.
Med humor og kærlig indlevelse i livet på kanten af loven og samfundet vil Bent Riis levendegøre en tid og nogle miljøer, som de færreste har været tæt på.

Meget morsomt... og tankevækkende

Hvis vi ellers kender Bent Riis ret, så tror vi godt, vi kan garantere en både tankevækkende, men også rigtig morsom onsdag aften. Det bliver lokalhistorie, som du ikke har hørt det før. Bent Riis er nemlig en fremragende fortæller, der ikke lægger fingre imellem. Mange læsere af Horsens Folkeblad - som Bent regelmæssigt skriver for - har nok allerede fået sig et ordentligt latterbrøl og måske også en tænkepause, når Bent har skrevet om fx Verdens Værste Farfar (hans egen). Bag humoren ligger der nemlig også det, at Bent Riis har været tæt på miljøer i udkanten af samfundet; steder som de færreste kender, selvom de for ikke så længe siden fandtes lige midt i blandt os, i Horsens og andre steder.

Praktisk:

Tilmelding til Odder Museum tlf.: 86 54 01 75 i åbningstiden, senest dagen før.
Sted: Odder Museum, Nybygningen.

Tid: kl. 19:00

Pris: 50 kr.
Foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitet.

Smagsprøver på Bent Riis' beretninger:

Min skolevejs epos kan blandt andet fortælle om en ildkamp mellem politiet og en dobbeltmorder, som det var lykkedes betjentene at trænge op i en baggård i Vestergade. Man fik ham levende, og efter 14 år i Horsens Statsfængsel blev han løsladt for kort tid efter selv at blive myrdet med et knivstik i hjertet.

I mine lange aftener som afsoner på statsfængslet i Møgelkær fordrev jeg tiden ved at spille skak med Svend Springer. Han havde en sølle spritdom på 30 dage, men vi vidste alle sammen, at han havde siddet 16 år på Herstedvester. En aften spurgte jeg ham, hvad der havde bragt ham så mange år bag tremmer. Mens han foretog en rutineret kongerokade, svarede han, i et afslappet og imødekommende tonefald: ”Tja du, jeg kom sgu til at lukke luften ud af madammen”.

Pølsevognens regnskab blev varetaget af Revisor-Finn, som hvert år høvlede lidt kreativt på tallene, så han til sidst havde, hvad han kaldte NILUM-regnskabet, hvilket betød Ned I Lommen Uden Moms.