Drikkekultur i Middelalderen

Foredrag torsdag d. 23. marts

Drikkekultur i Middelalderen

Foredrag torsdag den 23. marts kl. 19.00 på Odder Museum.

 

Odder Museums- og Arkivforening indbyder til et spændende foredrag med historiker Kasper H. Andersen fra Moesgaard Museum.

Kasper H. Andersen har redigeret bogen DRIKKEKULTUR i MIDDELALDEREN og er forfatter til artikler i den. Bogen giver os et grundigt indblik i den drukkultur, som danskerne siden den tidligste middelalder blev berygtet for. Et rygte, som vi desværre ikke helt har fået manet til jorden her i 2023.

Kasper vil i sit foredrag give os en dybere indsigt i danskernes drikfældighed og beruselse i middelalderen og samtidig beskrive, hvorledes udlændinge så på danskernes omgang med alkohol.

Middelalderens præster opfordrede til mådehold, hvilket de ikke havde held med. De var jo ikke altid selv de bedste eksempler. Så middelalderens danskere drak masser af øl, vin og brændevin. Til hverdag fik både mænd, kvinder og børn tyndt øl som ernæringskilde og alternativ til urent vand. Til fest gik store drikkeskåle og særlige drikkehorn gildesalen rundt, og der blev drukket tæt. Der blev drukket så tæt, at udlændinge, der besøgte Danmark, blev overbeviste om, at danskerne var en helt særlig drikfældig gruppe blandt europæerne.

Kaffepausen er aflyst

Bjørnkærsættet, som står på Odder Museum, har sikkert haft et medansvar for udviklingen. Det er beskrevet som Nordens første destillationsapparat til fremstilling af brændevin. Selv om brændevin sikkert i starten kun blev brugt som medicin, fik man hurtig smag for de stærke dråber. Vi har derfor slettet kaffen og giver i stedet smagsprøver på brændevin og tyndt øl.

Jan Kristiansen fra ”Snaps og Urt” vil derfor i kaffepausen byde på smagsprøver af nogle af sine mange snapse. Jan er meget erfaren på sit felt og har afholdt flere foredrag og snapseture i naturen. Så vi kan se frem til fine smagsprøver på hans kunnen. Skulle der blive interesse for selv at samle urter og lave urtesnaps, så afholder Odder Museum til september en snapsetur med Jan Kristiansen.

Vi håber , at I syntes det er et spændende foredrag og vil møde talstærkt op til en hyggelig aften.

Venlig hilsen Bestyrelsen for Odder Museums- og Arkivforening.