Mød møllelauget

Tirsdag den 30. juli 2019 kl. 10-12

Der arbejdes i møllen - mød møllelauget

Tirsdag den 30. juli 2019 kl. 10-12

Glæd dig til at møde de frivillige fra Odder Museums møllelaug!

De frivillige i museets møllelaug har gennem det sidste halve år lært hele maskineriet i møllen at kende. De har skilt maskinerne ad, repareret og fundet ud af, hvordan det hele virker. Der har været mange eksperimenter undervejs – og de er ikke færdige endnu. Der bliver ved med at være nye ting, de skal forholde sig til og prøve at løse. Så de lægger en stor arbejdsindsats i museets mølleprojekt.

I dag er der ikke mange mennesker, der kender til mølleri på den gammeldags facon, og i særdeleshed med den type semiindustrialiserede maskineri, der findes i Odder Vand- og Dampmølle. Det er et glemt håndværk, og der er ingen, man lige kan spørge, hvis man er i tvivl om det optimale omdrejningstal på skallemaskinen, eller hvorfor soldet driller. Desuden kommer, at kornet, som er møllerens råstof, har en anden kvalitet, end det havde for 100 år siden. Det har stor betydning, når man for eksempel arbejder med møllens gamle porcelænsvalse, der gerne skulle klemme og ikke knuse byggen til det produkt, der blev solgt under varemærket Stærkodder Byggryn. Dem, der gav kæmpekræfter.

Møllelaugets maskinfolk går og arbejder i møllen hver tirsdag formiddag, og her i sommer får I en chance for at møde dem. Kom og få en snak med dem, de vil rigtig gerne vise jer, hvad de går og roder med, og har meget at fortælle om mølleriet, maskinerne og kornet. De har mange tankevækkende historier om de seneste måneders arbejde.

Praktisk:

Ingen tilmelding, bare mød op.
Sted: Odder Museum, Møllevej 3-5, 8300 Odder