Byvandring i Odder

Onsdag den 11. juli 2018 kl. 19-21

Sommerferiens byvandring

Det er efterhånden en tradition at museet holder byvandring i sommerferien, og det plejer at være både populært og rigtig hyggelig. Denne onsdag har du igen mulighed for at høre, hvordan Odder bys historie adskiller sig fra de fleste andre danske byers. Odder er ikke som de andre. 

Fra bondeby til lokalhovedstad

For 200 år siden var Odder blot en bondelandsby. Tilsyneladende ikke væsensforskellig fra de cirka 40 andre landsbyer i herredet. Den var lidt større end de fleste, men ikke den største, og Odder havde heller ikke nogen tradition for at være magtcentrum eller hovedsæde. Så hvorfor blev det netop Odder, der kom til at gennemgå en rivende udvikling, der ændrede landsbyens karakter og betydning fuldstændigt? En udvikling, som i øvrigt er ret enestående også i en bredere dansk kontekst. Meget få bondelandsbyer i dette land opnåede købstadskarakter inden andelstidens slutning. Det samme gælder de hundredvis af nye stationsbyer. Så hvorfor lige Odder? De gamle folketællinger giver os måske en del af svaret.

Voldsomme forandringer på kort tid

Når vi står på Torvet i Odder, der stort set ser ud, som det gjorde, da Central Hotellet stod færdigt i 1908, ja så er vi så langt fra bondelandsbyen, som man næsten kan komme. Den forvandling skete inden for en enkelt generation, så hvis I tænker, at voldsom samfundsudvikling og forandring er noget, der kun hører nutiden til, så tro om igen: I andelstiden blev det danske samfund omkalfatret i en grad og med en hastighed, der ikke var set før - og i Odder blev udviklingen så tydeligt som noget andet sted i det rurale Danmark.

Forandringer med spor frem til nutiden

Dette tema bliver omdrejningspunkt for denne byvandring, som starter på museet og slutter ved stationen, med en omvej omkring Mejerivej, Kirkebakken med højskolen og valgmenighedskirken samt Odder Centralsygehus, i dag VitaPark. Undervejs kommer vi til at berøre mange af andelstidens store forandringer – forandringer som trækker spor helt frem til det danske samfund vi kender i dag.

Praktisk

Mødested: Odder Museum
Tilmelding: Odder Museum, tlf. 86540175 i åbningstiden
Pris: 50 kroner