Byvandring i Odder

7. juli, 25. juli, 2. august

Byvandring i Odder: Den nye by vokser frem

Fredag d. 7. juli
Tirsdag d. 25. juli
Onsdag d. 2. august
Alle dage kl. 13.00–16.00

 

Tre gange i sommerferien inviterer museet på byvandring i Odder. Turen begynder foran Tinghuset og slutter på Odder Museum, hvor der serveres kaffe og kringle.

På turen vil du høre historien om, hvordan Odder voksede fra at være en landsby til en rigtig by. Faktisk var det slet ikke jernbanen, som satte udviklingen i gang, for Odder havde både tinghus, apotek, sygehus, distriktslæge og andre embedsfunktioner før jernbanen overhovedet kom til byen.

Lidt senere etablerede byen et nyt torv, der ændrede hele den gamle struktur med et nyt samlende centrum. Torvet blev byens bedste adresser, hvor købmænd og velhavende håndværksmestre opførte palæer, der kunne måle sig med købstæderne. Ja, selv et mondænt hotel fik man. Det var så flot at, der ifølge datidens borgere var ’næsten for meget af det gode.’  

Den nye by på Odderegnen tilhørte ikke kun byens store mænd – vi skal også høre om modige kvinder, der kæmpede for stemmeret og ligeværd, om arbejderne, der fik lejligheder og små huse og om de gamle og de fattige og deres kolonihaver i byens udkant. Til sidst gør vi ophold ved godsejerne på Rathlousdal, der satte hele udviklingen i gang, men til sidst blev jaget ud af byen, vanæret og i opløsning. Den sidste af slægtens ejere bosatte sig i Canada og kom først hjem da hans urne, som den sidste, blev sat i den store slægts gravkapel i skoven.  

Kom med og bliv klogere på byens historie gennem hundrede år fra 1850-1950.

Turen slutter på Odder Museum, hvor der bliver serveret kaffe og kringle.

 

Praktisk:

Mødested: Bag Tinghuset på Polititorvet i Odder

Pris: 125 kr. inklusive kaffe og kringle på Odder Museum.

Tilmelding nødvendig: på mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk  eller på tlf. 86 54 01 75 i museets åbningstid senest d. 5. juli, d. 23. juli og d. 31. juli.