Allehelgensaften på museet

Torsdag den 31. oktober 2019 kl. 17-20

Allehelgensaften på Odder Museum

Torsdag den 31. oktober 2019 kl. 17-20 (Varighed for den enkelte deltager en god time) 

Odder Kommune er en del af Kulturring Østjylland og projektet Årstidernes Højtider. På vegne af kommunen sætter Odder Museum i år fokus på Allehelgen og Halloween – en gammel kirkelig tradition og en ny dansk festdag.

Temaet har givet anledning til et nyt spændende samarbejde. Ud over Odder Museum deltager nemlig Teateriet samt Odder Sognekirke. Sammen vil vi tage jer med på en rejse tilbage i tiden og ind i et hus, der står på den anden ende, fordi husbond er død. Vi er overbeviste om, at dette års Allehelgensaften bliver noget helt specielt.

Oprindeligt var Allehelgensdag en kirkelig højtid, hvor man mindedes de kristne helgener og martyrer, men også en dag, hvor man mindedes døde sognebørn. Allehelgensdag var dog aldrig en særlig stærk folkelig tradition i Danmark. Men nu er traditionen vendt tilbage til Europa fra USA - i skikkelse af Halloween med græskarlygter og udklædte børn. Fællestrækket er, at Allehelgen og Halloween handler om de døde. 

På Odder Museum sætter vi fokus på døden i 1800-tallet. Du vil til opdage, at i gamle dage var døden ikke det samme som i dag. Den var farlig, for når der var døde i huset, var onde kræfter nærværende. Men begravelsen var også festlig, den største sociale begivenhed i landbosamfundet. Og der skulle intet mangle, hverken mad eller drikke eller sang og musik.

Året er 1844, og mølleren er død

I 1844 stod møllerfamiliens nye smukke stuehus endeligt færdigt, men uheldigvis døde møller Ole Nielsen Lund samme år. Nu ligger den gamle møller på lighalm i den fine stue, og huset er på den anden ende og syder af aktivitet. Der er meget, som skal gøres inden begravelsen, for mølleren var en betydningsfuld mand i Odder.

I små grupper bliver I taget med ind huset, hvor der kun brænder stearinlys og olielamper. Der høres råb fra køkkenet, hvor der er stor travlhed; og i den første stue møder vi to naboer, som snakker højlydt. I ligstuen ligger den døde på lighalm. Her er næsten mørkt, og her fortæller enken Dorthea Elisabeth Lund om de mange foranstaltninger, der jf. folketroen skulle forberede den døde til Guds rige og beskytte de levende mod onde kræfter.

For at give publikum en helt særlig oplevelse denne Allehelgensaften har vi allieret os med Teateriet. De spiller en række personer, som I vil møde i huset. Vi er super glade for, at Teateriet har taget udfordringen op. Teateriet er ellers tidligere kendt for OdderRevyen. Teateriet er i øvrigt snart aktuel med en ny forestilling i VitaPark.

Inden grupperne føres ind i stuehuset og året 1844, får de en introduktion til emnet om døden i gamle dage af museumsinspektør og etnograf Klaus Markmann. Og efter rundturen i stuehuset møder grupperne sognepræst Vibeke Døssing, der vil tale med børnene om deres oplevelser og om ritualer, der er omkring vores håndtering af døden.

Slutter med et ordentligt traktement

Da det handler om døden og en ordentlig begravelse, skal gæsterne selvfølgelig ikke snydes for et traktement efter besøget på møllergården. Det kommer til at foregå i et stort telt med hjælp fra museets frivillige. I skæret fra de flakkende roelygter vil der blive serveret smørrebrød og sødgrød.

Minikonfirmander om formiddagen

Odder Sognekirkes minikonfirmander besøger museet om formiddagen, hvor de laver roelygter, der skal i brug om aftenen. Og der vil blive snakket om vores håndtering af døden førhen og i dag. Vi håber, at minikonfirmanderne også kommer om aftenen – og tager deres familier med.

Praktisk:

Arrangementet er for både børn og voksne og starter klokken 17.00 og slutter klokken 20.00. OBS: Selve turen gennem huset tager tre kvarter. Hertil kommer spisning - du kan godt nå hjem og rasle!

Publikum kan tilmelde sig til følgende ture (á 45 min. varighed): 
Kl. 17.00, kl. 17.15, kl. 17.30, kl. 17.45, kl. 18, kl. 18.15, kl. 18.30.
Arrangementet er gratis, men der er et begrænset antal pladser, så tilmelding er nødvendig.
Tilmelding til Odder Museum på telefon 86540175 i åbningstiden fra kl. 13.00 eller på mail: kustode-odder@moesgaardmuseum.dk